Is wedstrijdzeilen in een Optimist duur?

Al vele jaren volg ik het jeugdzeilen op de voet en wordt me vaak gevraagd uit te kijken naar een optimist. Hierbij komen steeds dezelfde vragen aan de orde en hier zou ik graag op in willen gaan.

We hebben een groot aantal zeilers die gebruik maken van onze jeugdtrainingen en wat me dan opvalt is, dat we van al deze kinderen slechts een beperkt deel op onze wedstrijden zien. Bij  veel teamsporten bestaat een andere cultuur: als je meetraint kom je automatisch in een team wat wedstrijdjes speelt. Ieder op zijn eigen niveau. Er zijn natuurlijk vele redenen, waarom kinderen naast de training niet gaan wedstrijdzeilen. Voor een deel zit dat in de kosten waar men tegenaan kijkt, vandaar onderstaande uitleg.

Als een kind begint met het leren  zeilen is een beginnersbootje voldoende. Dit hoeft niet meer te kosten dan ongeveer 500 euro  Deze bootjes zijn wel te krijgen, maar als je wacht tot april- mei dan is er geen bootje meer te krijgen. Dus begin op tijd te kijken in het clubblad of de website  van de optimistenclub  (www.optimist.nl ), op www.marktplaats.nl of in regionale bladen of vraag de mensen die zich bezig houden met de jeugdtraining binnen onze vereniging of ouders die reeds een kind hebben in de optimist.  Een bedrag van  500 euro lijkt misschien veel, maar na  3- 5 jaar is datzelfde bootje nog steeds hetzelfde waard als je er zuinig op bent geweest. Op onze clubwedstrijden mogen deze vaak ongemeten bootjes gewoon meedoen om het wedstrijdzeilen spelenderwijs te leren. Bij deze clubwedstrijden is altijd  een rubberboot stand-by, die zorgt voor de veiligheid. De kosten zijn 15 euro per wedstrijddag. Mocht de zeiler het leuk vinden dan  is op den duur een ander bootje nodig: een wedstrijdbootje. Dit materiaal is veel sterker uitgevoerd, het bootje is vaak lichter en er zitten goede zeilen bij. Zo’n bootje heeft een nummer en een meetbrief, waaruit blijkt dat het Verbond het bootje heeft goedgekeurd voor alle wedstrijden in Nederland en buitenland.

Wat kost zo’n  Wedstrijdoptimist?
Nieuw rond  3000 à 4000 euro (zonder toebehoren zoals waltrailer en dekzeilen)
Dit is een fors bedrag.

2e hands:
3-4 jaar oud      rond 1700 – 1900 euro
5 -6 jaar oud     rond 1600 euro
8-10 jaar oud     rond 1200 euro

Dit zijn uiteraard richtprijzen en het is afhankelijk van de staat van het materiaal, maar vaak is er zuinig mee omgesprongen en zitten er zeiltjes bij welke van veel recentere datum zijn. Wat ik hiermee wil laten zien is, dat  op deze 2e handsbootjes nauwelijks behoeft te worden afgeschreven en dat 2e hands bootjes in snelheid niet onder doen voor de nieuwe bootjes. Ook oudere bootjes dan 8- 10 jaar oud behouden hun snelheid. Ook bij deze bootjes geldt dat ze tegen het voorjaar vaak verkocht zijn en dat de keuze in deze tijd beperkt is. Ook midden in het seizoen zijn vaak bootjes te koop van kinderen die in een andere boot stappen. Dit zie je nogal eens na het Nederlands Kampioenschap (na het weekend rond Hemelvaart.)

Bij het kopen van een 2e hands optimist zijn er een aantal dingen welke van belang zijn: is het zeil niet uitgezeild. Zitten er scheuren in het polyester met name  bij de zwaardkast of  bij de plaats waar de mast staat. Kijk in de boot maar inspecteer ook de onderkant. Zijn er op deze plaatsten reparaties verricht. Als het goed  gerepareerd is dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Hoe herken je een wedstrijd optimist?
Goede rompen worden o.a. gebouwd door: Van Wettum; Nordest; Winner; Nautivela; Carter.

Goede masten, gieken en sprieten en andere onderdelen: Optimax en Optiparts. Deze heb je voor zowel wedstrijd als tourzeilers.

Zeilen: oa. Optimax-sails, J-Sails, North sails; Aat Kool; Toni Tio; Olympic sails.

Meer produktinformatie over b.v. zeilkleding enz. kun je vinden in de advertenties op de website van de Optimisten Club Nederland. Een van ?onze adverteerders? op de website voor met name zeilkleding is ???. Zij hebben een zeer ruim assortiment.

Verder is het nog goed om te melden, dat in de afgelopen jaren een redelijk grote groep jeugdzeilers gezamenlijk ook andere wedstrijden bezoekt. Er wordt regelmatig samen gereden zodat niet alle ouders elke keer aan de beurt zijn . Er is vaak wel een trailer te lenen waarop meerdere bootjes vervoerd kunnen worden.

Mocht je vragen  hebben of een advies nodig hebben, dan kun je altijd terecht bij een trainer/coach of enthousiaste ouder.